Leuke financiële tips en tricks

Wie wil die nou niet horen? Daarom verzamelden op donderdagavond 30 november zo’n 20 leden van Vechtdal Professionals zich in een pand aan de Bruchterweg in Hardenberg.

Handig hoor, dat aardig wat leden ook ‘financiële mensen’ zijn. In workshops – die steeds uitliepen, er was zoveel te vertellen – luisterden de anderen naar hen. Zo vertelde Albert Nieborg hoe je heel gemakkelijk met Reeleezee je administratie kunt voeren: scan met een app je aankoopbonnen, maak automatisch een nieuwe crediteur aan door het scannen van een factuur en koppel je zakelijke bankrekening aan je boekhoudprogramma.

Personeel inhuren

Sandra Vonk vertelde over wat erbij komt kijken als je personeel inhuurt, wat er in een arbeidsovereenkomst hoort te staan en waar je het moet melden als je iemand in dienst neemt. Sommige dingen gelden trouwens ook als iemand stage bij je loopt.
Vervolgens liet Gerd van der Spoel zien dat de totale loonkosten voor de werkgever behoorlijk wat hoger zijn dan het bedrag dat de medewerker op zijn bankrekening ziet verschijnen: vermenigvuldig dat bedrag maar met de factor 2,4. Daarin is dan wel het bedrag meegenomen dat je betaalt voor een ziekteverzuimverzekering: het risico op moeten doorbetalen bij ziekte is anders veel te groot voor een kleine ondernemer. Het is dus verstandig om eerst deze calculatie te maken voordat je een medewerker aanneemt.

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting kwam ook aan bod: Gerald Lamberink vertelde over winstvrijstelling, urencriterium, zelfstandigenaftrek en startersaftrek. En als je partner veel meewerkt in jouw bedrijf, kun je gebruik maken van meewerkaftrek. Benno Schraa gaf aan wanneer je gebruik kunt maken van investeringsaftrek én wanneer je een desinvesteringsaftrek toepast. Voor wie van dat laatste nog nooit heeft gehoord: dat doe je wanneer je een middel aan het bedrijf onttrekt en bijvoorbeeld particulier maakt, zoals een laptop die je op het bedrijf hebt gekocht en nu privé gebruikt. Je hoeft die aftrek niet te doen als de spullen minder dan een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Ook op de Kleine Ondernemersregeling ging Benno nog even in: als je alle betaalde btw optelt en het is minder dan 1346 euro, dan kun je dat bedrag houden.

Verhaal achter de cijfers

Tot slot was er een workshop over het verhaal achter de cijfers. Ardi Klokkers stelde een aantal vragen die je jezelf kunt stellen voor je bedrijfsvoering. Aanvullend vertelde Inge Oosterhoff over groeien binnen je bedrijf. ‘Druk een actieplan in geld uit en laat het budget bepalen wat je doet. Met behulp van de PDCA (Plan-Do-Check-Act) kun je controleren of het goed gaat en zo nodig iets tijdig aanpassen.’

Hierna ontstond spontaan een kort bedrijfsbezoek aan de showroom, inpak- en opslagruimten van Stars pakketten en geschenken – ook gevestigd in dit pand – dat momenteel druk bezig is om kerstpakketten klaar te maken. Een drankje en een hapje maakten het napraten extra gezellig.

Met de nodige nieuwe of opgehaalde oude kennis gingen de leden weer naar huis. Op weg om nog professioneler te worden als Vechtdal Professionals.

Tekst: Smelt Communicatie