Bijeenkomst 11 september

Een bijzondere avond… Samen met tien andere ondernemers ben ik te gast bij Herma Overweg (Coach to Nature) en haar man Martin. Terwijl Herma ons vertelt hoe we moeiteloos klanten kunnen aantrekken valt langzaam de avond in. Dat is nou juist de bedoeling, want we gaan straks naar buiten.

Het is bijna niet te doen om ‘even’ te vertellen wat Herma ons leert over onszelf, maar ik ga het proberen. Herma vertelt over de twee biologische staten van zijn: verdediging/bescherming en groei.

Als ons systeem in een staat van bescherming verkeert, stagneert onze verdere ontwikkeling.

Door ons bewust te zijn van dit patroon en dit te doorbreken, komen we weer in beweging en kan de groei weer in gang worden gezet. Ze legt het uit aan de hand van een tekening.

Wat mij erg boeit is: ‘als je er niet iets voor in de plaats wenst, blijf je hangen en kom je niet tot groei.

Als je alleen maar bezig blijft met waar je vanaf wilt, blijf je erin hangen’.

Mooi en verhelderend hoe ze deze theorie steeds onderbouwt met voorbeelden uit de praktijk, van ons en van zichzelf.

Uiteindelijk is het donker genoeg om erop uit te gaan. Gelukkig is het bijna droog. Onder leiding van Martin maken we een wandeling in het donker, een wandeling buiten de gebaande paden. Je ZIET niet waar je loopt, daardoor worden andere zintuigen aangesproken.

De natuur heeft geen oordeel, het bos is rustgevend, je komt terug bij de bron.

We wandelen in stilte. Het voelen waar je loopt, vertrouwen hebben in jezelf dat je geen misstap maakt, even geen afleidende gedachten, alleen de ervaring. Ik vind het heel bijzonder.

Martin vertelt over zijn ervaringen met ‘overleven’ in de natuur en zoekt een droge plek waar hij aan de gang gaat met berkenschors en takjes. We horen het wel, maar pas bij de eerste vonken en vlammetjes zien we ook wat. Een vuurtje! Bijzonder om te ervaren hoe het licht(vuur) het licht weg neemt.

Mij valt op dat ik steeds steviger durf te lopen. Tussen de bomen, over gras of zand, iets omhoog, daarna een flinke stap omlaag waarbij twee handen steun bieden. De geuren van het natte bos, de munt die groeit en het geluid van de regen die op de bladeren valt. Al met al een mooie ervaring.

Na afloop brandt het vuur onder de overkapping en zitten we met een drankje, nootje en hapje heerlijk warm in de kring ervaringen over werk en vakanties uit te wisselen.

Kortom een leerzame en gezellige afsluiting van de vakantie en een inspirerende start, zoals ook in de uitnodiging stond.

Geschreven door Rianne Leemhuis, met aanvullingen van Jorinde Brink